Template Featured Photo WK

Kalau korang semua pernah berkunjung ke Pasar Siti Khadijah, Bazaar Buluh Kubu, RTC Tunjong atau mana-mana pasar atau kedai di Kelantan, korang akan dapati kebanyakan peniaganya adalah wanita.

Kenapakah begitu ? Lelaki Kelantan malas sangat ke sampai wanita Kelantan perlu berdikari mencari rezeki ?


Lelaki Kelantan tidak malas. It is totally wrong !! Cumanya orang lelaki di Kelantan ini diorang lebih suka bergerak dibelakang tabir. Yang menjadi muka depan sokmo dan selalunya adalah wanita. Wanitalah yang akan berjual beli, melayan pelanggan & membuat keputusan untuk memastikan perniagaan terus meningkat maju. Mungkin skill bisnes wanita Kelantan power kot sebab tu lelaki Kelantan tolong untuk menguruskan bisnes dibelakang sahaja.

Hari Sayyidatina Khadijah 2016

Lepas tu pulak wanita Kelantan ini dahulu kala pernah jadi raja kot kat Kelantan. Sape tak kenal dengan Che Siti Wan Kembang. Seorang raja perempuan yang memerintah Kelantan dari Kota Serendah Sekebun Bunga. Cuba bagitau kat Malaysia kita ini ada tak mana-mana negeri, diorang pernah ada raja wanita. Setahu saya takde lagi.

Kesedaran agama yang ada pada wanita Kelantan diterjemahkan melalui halus tutur bicaranya, lembut dalam tindakannya serta seri dalam penampilan.

Ini mungkin kerana didikan pimpinan ulama’ di negeri Serambi Mekah.

Sumber dari: https://maafsebut.blogspot.com/2018/12/wanita-kelantan-bukan-sahaja-cantik.html?m=1

Content telah disunting oleh editor web wanitakelantan.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *