Hafiz

Mempunyai anak-anak yang hafiz Al-Quran merupakan impian setiap ibu bapa. Mereka yang hafal Al Quran bakal mampu memberi syafaat diakhirat kelak dan akan mengalungkan mahkota kepada kedua ibu mereka nanti. Ibu bapa hari ini semakin sedar kepentingan untuk menanamkan kecintaaan kepada anak-anak semenjak mereka masih kecil. Antara tips yang boleh dilakukan oleh ibu-bapa:

 

  1. Memberi pendedahan kepada anak-anak seawal mungkin

Sejak dari kandungan lagi, si ibu harus terlebih dahulu akrab dengan Al-Quran. Ibu hamil yang akrab dengan Al-Quran diyakini akan dapat memberikan pendedahan awal kepada bayi dalam kandungan. Bacaan Al-Quran yang dialunkan oleh ibu akan dapat memberikan kesan kepada memori tanpa sedar bayi.

 

 

  1. Sentiasa memasang bacaan Al-Quran pada anak-anak.

Di rumah, dalam kereta atau ketika hendak tidur pasangkan alunan Al Quran untuk anak-anak. Otak mereka bagaikan span yang mudah untuk menyerap segala yang didengar. Mulakan dengan surah pendek yang dipasangkan secara berulang.

 

  1. Raikan dengan alat bantuan sesuai usia anak-anak

Untuk bayi yang masih kecil, gunakan flash card untuk memberi pendedahan awal tentang huruf-huruf hijaiyyah. Apabila telah dewasa sedikit, mainkan video animasi berkaitan belajar Al-Quran, namun harus dipastikan ia dalam pantauan ibu bapa untuk mengelakkan anak-anak leka.

 

  1. Mengulang bacaan

Sebagaimana orang dewasa, anak-anak ini harus sentiasa mengulang bacaan untuk memantapkan hafalan mereka. Sesuai dengan fitrah anak-anak, mereka sukar untuk duduk setempat, ia boleh dilakukan secara tidak formal. Ketika anak-anak sedang bermain, dalam kereta atau ketika bersiar-siar.

 

  1. Raikan kejayaan anak-anak

Tidak perlukan ganjaran yang mahal, pelukan ditambah satu pujian merupakan satu ganjaran untuk anak-anak. Sesekali berikan bahan berbentuk material yang boleh menjadi galakan untuk anak-anak meningkatkan hafalan.

 

  1. Ibu bapa, bertawakkal lah pada Allah.

Setiap tindakan yang akan dilakukan, haruslah diniatkan untuk mendapat keredhaan Allah s.w.t. Setiap anak mempunyai potensi yang berbeza. Jika semua telah telah dilakukan, namun tidak mendapat hasil yang dihajati, berdoalah kepada Allah dengan sabar. Sesungguhnya Allah menilai usaha yang telah dilakukan oleh para ibu bapa.

 (Tuhan) Yang Maha Pemurah serta melimpah-limpah rahmatNya. (1) Dialah yang telah mengajarkan Al-Quran. (2)
                                                                                                                                                                  (Ar-Rahman 1-2)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *