Cover Mumtaz Pahang

Kita bukan suka-suka menjadi sebuah Kerajaan. Menjadi kerajaan, menegakkan akidah merupakan sebahagian ibadah. Pentadbiran kerajaan Negeri Kelantan berpandukan al-Quran dan Sunnah. Berpaksikan al-Quran dan Sunnah, Kerajaan Kelantan telah menggubal Dasar Membangun Bersama Islam (MBI) dan rentetan dasar ini ada pelbagai lagi dasar yang menyusul.

YB Hjh Mumtaz Binti Md Nawi telah dijemput menjadi salah seorang panelis dalam Bicara Wanita Pantai Timur sempena Hari Sayyidatina Khadijah di Dewan Tun Razak, Temerloh, Pahang.

Dalam bual bicara tersebut, beliau telah membentangkan inisiatif pembangunan wanita yang diusahakan oleh Kerajaan Negeri Kelantan sepanjang tempoh hampir 30 tahun dengan peruntukan yang sangat terhad.

Bila mana kaum lelaki yang menjadi tonggak untuk membantu dan memastikan wanita diraikan, dihargai dan dipercayai.

Rasulullah saw telah meletakkan garis awal dalam usaha dakwah, akidah dan perjuangan bermula dengan isterinya iaitu Sayyidatina Khadijah r.a.

Bual bicara yang menghimpunkan 3 panelis wanita Pantai Timur ini telah mencetus kontroversi apabila berjaya membentang pencapaian di negeri masing-masing dalam pembangunan wanita. 2 panelis lagi iaitu YB Dato’ Sri Shahaniza Shamsuddin, Toh Puan Hajah Zarina Othman dan moderator Da’i Nor Adibah Rozain.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *