U KeKWa UiTM Sinergi – Made With PosterMyWall

Kerajaan Negeri Kelantan melalui Urus Setia Kebajikan, Pembangunan Keluarga dan Wanita telah bekerjasama dengan UiTM Cawangan Kelantan sehingga tertubuhnya U-KeKWa Sinergi pada 1 Ogos 2018 dan secara rasmi menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) secara maya, semalam.

Usaha ini amat dialu-alukan daripada pihak cendekiawan untuk bersama-sama dengan Kerajaan Negeri Exco Kerajaan Negeri Kelantan YB Dato’ Mumtaz Md Nawi bagi memastikan peranan universiti dalam membantu kerajaan mencari penyelesaian dan penemuan baharu yang bermanfaat kepada rakyat.

Diharap kejayaan MoU ini menjadi pencetus inovasi kemahiran dan apa sahaja ciptaan yang menjana pembangunan wanita Kelantan dan mengoptimumkan kemahiran mereka apabila katanya selepas Mou telah ditandatangani bersama Rektor UiTM Kelantan, Profesor Madya Dr Zulkifli Mohamed bersaksikan Pengarah U-KeKWA, Ilvira Mohd Dasuki dan Timbalan Rektor Penyelidikan, Jaringan Industri dan Alumni, UiTM Cawangan Kelantan, Dr Syerina Azlin Md. Nasir.

Sumber Gambar: FB Page UPKNK

Gabungan kakitangan U-KeKWa dan staf UiTM Cawangan Kelantan tersebut turut menjalankan aktiviti dalam bidang pembangunan, pentadbiran, perundingan dan pendidikan berkaitan pembangunan wanita, keluarga dan usahawan serta inovasi.

Sumber Gambar : FB Page UPKNK

Baru-baru ini satu kerjayaan U-KeKWa Sinergi telah diiktiraf melalui pencapaian Anugerah Penjanaan Pendapatan Sebenar Terbaik, Anugerah Fasilitator Terbaik, Anugerah KIK Hibrid Terbaik Bidang Inovasi Sosial di Konvensyen KIK UiTM Zon Timur dan tambahan anugerah Anugerah Penarafan Perak semasa Konvensyen KIK UiTM Peringkat Kebangsaan.

Diharap kerjasama ini dapat diteruskan dan diperluaskan kepada organisasi lain.

Turut sama bertelesidang, Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Keluarga dan Wanita, YB Rohani Ibrahim dan Timbalan Rektor Hal Ehwal Akademik, UiTM Cawangan Kelantan, Profesor Madya Dr. Ghazali Osman.

Artikel telah disunting oleh penulis wk.com

Artikel asal disediakan oleh Norzana Razaly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *