Belaian 11 Antara Hiasan Dan Racun (1)

BELAIAN AGUNG BUAT SANG HAWA MILLENNIAL
❄❄❄❄❄❄❄ ❄❄❄❄❄❄❄ ❄❄❄❄❄❄❄

Amr bin al-As RA berkata, bahawa Rasulullah SAW bersabda:


الدنيا متاع، وخير متاعها المرأة الصالحة


Dunia adalah keseronokan. Sebaik-baik keseronokannya adalah wanita solehah.
[HR Muslim]

❇KESERONOKAN BERACUN

Gambar Hiasan : Google

Asasnya, dunia memang menyeronokkan. Lebih banyak nikmat berbanding musibah. Walaupun ada yang hidup susah, tetapi jika mereka bandingkan antara nikmat dan musibah yang diterima, tiada manusia yang menerima musibah lebih dari nikmat sepanjang hidup mereka.

Nikmat sihat, nikmat muda, nikmat lapang, nikmat berharta, nikmat bernafas. Antara 5 nikmat yang manusia sering lupa untuk bersyukur. Sehingga sedikit musibah yang menimpa membuat mereka menganggap Allah tidak pernah berikan mereka apa-apa!

Namun jaga-jaga, nikmat yang tidak diurus dengan baik akan melemaskan kita dalam kelalaian. Jadi mabuk hilang waras. Jadi ketagih mahukan lebih banyak. Jadi bosan mahu rasa benda baru sentiasa. Jadi kemaruk lupa diri.

Akhirnya lupa bahawa dunia hanyalah sebuah lebuhraya menuju destinasi abadi; samada syurga atau neraka. Firman Allah SWT:


وَمَا ٱلۡحَيَوٰةُ ٱلدُّنۡيَآ إِلَّا مَتَٰعُ ٱلۡغُرُورِ


Tiadalah dunia itu melainkan keseronokan yang melemaskan.
[Âli `Imrân: 185]

❇SOLEHAH

Gambar Hiasan : Pinterest

Namun terdapat keseronokan yang tidak memabukkan. Keseronokan pada level yang optimum daripada terlampau seronok. Keseronokan yang tidak mengsia-siakan peluang menikmati perjalanan di lebuhraya dunia, tetapi dalam waktu sama tidak mengabaikan matlamat menuju destinasi bahagia nan abadi.

Itulah wanita solehah. Mereka adalah sebahagian hiasan dunia. Tanpa mereka, hilanglah seri dunia. Tiada mereka, kelamlah bumi.

Namun kalau sekadar wanita, ia hanya hiasan semata-mata. Tiada beza dengan hiasan dunia lain. Yang membezakan mereka, mengistimewakan mereka adalah sifat solehah.

Apa solehah? Apa-apa yang valid untuk dibawa ke akhirat. Seperti amal soleh, wanita solehah bermaksud yang tidak sia-sia. Yang bermanfaat untuk dunia dan akhirat.

Wanita solehah adalah yang mengikut SOP agama sebaiknya. Yang menjadi seri dan penyejuk mata dan hati. keluarga. Yang menjaga maruah dan tatasusila dengan ajnabi. Yang boleh diberi kepercayaan oleh keluarga dan masyarakat.

Yang menjadi peneman sepanjang perjalanan hidup dunia, sampailah ke pintu syurga bersama-sama. Bidadari syurga!

❇MONETIZING WOMEN

Jangan silap faham. Islam tidak mengobjekkan (objectify) wanita. Mereka bukan benda, mereka manusia.

Istimewanya, mereka memiliki nilai tambah tersendiri berbanding lelaki. Selain manusia seperti makhluk lelaki, mereka juga hiasan laksana makhluk lain. Kalaulah manusia itu seindah-indah makhluk, maka wanita adalah seindah-indah manusia.

Kerana itulah Islam menetapkan berbagai SOP bagi memelihara mereka. Sesuatu yang indah perlu dijaga rapi agar keindahannya tidak rosak.

Gambar Hiasan : Google

Kalau yang biasa dengan scene bundle atau apa-apa item koleksi, rare item buruan collector akan dijaga serapi mungkin. Sampai sanggup tak pakai. Beli simpan buat hiasan.

Analoginya begitulah. Untuk mudah faham pasal penjagaan. Bukan samakan wanita dengan stok bundle!

Berbeza dengan tamadun kuno yang menjadikan wanita sebagai objek pemuas nafsu. Hamba, dayang, simpanan, peliharaan dan sebagainya. Tamadun kuno tidak menganggap wanita sebahagian dari manusia.

Berbeza juga tamadun moden yang menjadikan wanita sebagai objek material. Model, pelayan, GRO, pelaris dan sebagainya. Mereka menjadikan wanita sebagai alat mendapatkan wang (monetize).

Hatta perjuangan feminis untuk mengangkat martabat wanita (kononnya) didalangi lelaki yang bermotifkan objektifikasi wanita. Dipaksakan fahaman wanita perlu berada di setiap celah ruang lelaki atas nama kesaksamaan. Tapi hakikatnya mereka mahu manipulasi wanita supaya manusia menerima apa mereka bawa.

Letak model wanita untuk jual kereta. Tayang aksi wanita bagi meraih view. Posisikan wanita dalam politik bagi meraih sokongan. Perdaya wanita bagi menjayakan agenda jahat. Gunakan wanita sebagai mangsa perang, bagi meraih simpati dan demonize musuh.

Itulah hiasan yang beracun.

(Alang Ibn Shukrimun)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *