Edisi Wanita Dan Ramadhan

Sedutan Majalah Bual Bicara Apa khabar Adik Kakok Ketereh

Edisi Ramadan: 5 soalan popular di bulan Ramadan

Apakah perlu wanita mengikuti solat sunat Tarawih di masjid pada musim Pandemik Covid-19 ini?

Pertama, tengok kepada kapasiti surau atau masjid. Ruang itu mengizinkan untuk kita solat di masjid, maka lebih baik kita keluar solat di masjid kerana akan lebih memberi kekuatan kepada kita untuk solat terawih dan solat fardhu yang lain. Suasana biah untuk menggalakkan kita solat. Pastikan di masjid tersebut mengikut panduan SOP.

Gambar Hiasan : Google

Sekiranya tidak mematuhi SOP, lebih baik kita solat berjemaah di rumah. Jangan solat bersendirian kerana ia lebih mengundang kepada kesalahan dalam solat. Sebagai contoh, terlalu laju nak selesai solat cepat. Kurang pahala itu biasalah. Kes ini tidak kiralah kepada wanita atau lelaki. Tapi lebih afdal di masjid sekiranya ada ruang.

Kebiasaan pada waktu Ramadan, wanita akan menyediakan juadah berbuka puasa. Apakah hukum merasa masakan dengan menggunakan hujung lidah pada waktu siang di bulan Ramadan?

Gambar Hiasan : Google

Dalam sudut feqah, tidak boleh memasukkan sesuatu ke dalam rongga. Kalau setakat hujung lidah itu tidak batal puasa. Hal ini kerana tidak mengapa untuk dia merasa selagi tidak sampai ke halkum. Tetapi, pastikan buang terus selepas merasa.

Bolehkah bagi seorang wanita mengambil ubat untuk melambatkan haid bagi dapat puasa sebulan penuh di bulan Ramadan?

Dari sudut fitrah, ia amat berlawanan. Walau bagaimanapun, sekiranya si wanita ini mempunyai masalah-masalah tertentu, maka tidak ada masalah dengan syarat ikut nasihat doktor. Tetapi, afdalnya adalah ikut fitrah.

Bagaimana kaedah ganti puasa Ramadan bagi wanita yang hamil, bersalin dan menyusukan anak sekiranya tidak sempat menggantikan puasa yang lepas?

Biasanya qada’ yang tidak dapat ditunaikan pada waktu yang ditetapkan pada tahun tersebut, biasanya menurut perbahasan mereka perlu membayar fidyah. Jadi sekarang ini, bagi yang hamil atau menyusukan anak terutama sekali ini ada tiga (3) keadaan.

Keadaan pertama, kerana bimbang terhadap kesihatan dirinya sendiri. Boleh jadi menurut nasihat doktor, dia tidak boleh puasa kerana mungkin dia sakit. Jadi menyebabkan kalau dia puasa, akan bagi kesan kepada diri dia. Maka dia perlu ganti puasa sahaja.

Keadaan kedua, jika berpuasa akan memberi kesan kepada dirinya dan anak. Hanya wajib ganti puasa sahaja.

Keadaan ketiga, risau akan kondisi anak yang masih menyusu. Wajib qada’ dan bayar fidyah.

Kesimpulan/Pesanan/Nasihat

Pertama, buka minda kita. Adab kita dengan masyarakat Arab 100 peratus berbeza berkenaan kedatangan Ramadan.

Kita kena rebut dari sudut puasa itu sendiri. Analoginya, seolah-olah kita menghantar kereta kita ke bengkel. Angkat enjin semua itu. Ibadah puasa pula, ibarat ibadah mengislahkan nafsu.

Makan minum kita hendaklah kita jaga. Tidak terlalu kenyang hingga menyebabkan hilangnya roh beribadat.

Solat tarawih tidak ada di bulan lain.

Banyakkan baca al-Quran. Kalau boleh khatam beberapa kali dan tadabbur. Akhlak al-Quran adalah akhlak Rasulullah SAW.

Gambar Hiasan : Pinterest

Lailatul Qadar

Bayar fidyah itu lebih baik dengan duit atau beras?

Mazhab Syafi’e afdalnya dengan beras. Tetapi suasana sekarang afdhal dengan duit. Sebab hajat setiap orang tidak sama. Jadi, keperluan lain lebih dihajatkan, maka afdhalnya kita beri dalam bentuk duit.

Disampaikan oleh Ustaz Nik Mahadi Nik Mahmud

Pengasas dan Pengerusi Pondok As-Sobahah

Artikel disediakan oleh penulis wk.com

Untuk pautan asal boleh ke link Apa Khabar Adik Kakok Ketereh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *