Kedua

Dalam tempoh PKPB yang masing berlangsung ni, kita di galakkan untuk tidak kerap keluar rumah. Oleh itu, kalau boleh para suri rumah akan membeli barang dapur dalam jumlah yang banyak supaya tidak perlu kerap untuk keluar.

Dengan menggunakan kaedah yang betul, bahan basah seperti ikan dan sayur akan dapat disimpan dalam tempoh yang lama. Rahsianya adalah dengan menggunakan Ziplock bag. Ikuti perkongsian Puan Tisam Ibrahim di FB page beliau.

Berbaloi melabur membelinya. Perlu ada sekurangnya 2 size. Dulu saya guna mangkuk aiskrim, mangkuk plastik jernih, bekas Ikea. Semua tak efisien sebab banyak makan space. Pakai ziplock jimat ruang. Boleh basuh, lap, guna semula. Hanya buang bila dah bocor. Sepanjang PKP ni, saya baru buang 2 helai sebab kena sirip ikan.

Rahsia kedua, sapu tangan. Sapu tangan murah-murah je kat kedai Mr DIY/Eco tu. Wajib guna untuk alas dalam ziplock sayur-sayur. Tujuannya untuk serap lembapan. Air tu yang rosakkan sayur kita. Dulu-dulu saya guna tisu/kitchen towel tapi tidak cost effective. Pakai sapu tangan boleh basuh dan guna semula. Yang ni saya pakai ziplock L. Sapu tangan tersebut dimasukkan dalam keadaan kering untuk membantu menyerap air yang terdapat pada sayur tersebut

Broccoli, celery, cauliflower dipotong dahulu untuk dimuatkan dalam ziplock. Jangan basuh. Kalau nak basuh pun, lap dulu sayur-sayur baru dimasuk dalam ziplock. Tapi saya tak rajin. Nanti nak masak baru cuci sayur tu. Dalam gambar ni, broccoli dan celery tu dah seminggu lebih dalam peti sejuk. Ni ziplock M.

Sama juga untuk sayur berdaun. Petik/potong dahulu. Buang akar. Jangan basuh. Alas sapu tangan dalam ziplock dan simpan sayur. Saya dah buat untuk kangkung, bayam, sawi. Pernah saya simpan hampir 2 minggu. Masih elok dan tak rosak. Sayur berdaun sesuai dalam ziplock saiz L.

Cara untuk cili masak dan cili api tak kecut pula
1. Buang tangkai cili.
2. Letak 3-4 ulas bwg putih
Memang berkesan. Cili-cili ni sudah 2 minggu lebih bertahan.

Daun sup, daun bawang, daun kari, daun limau purut, daun ketumbar dan daun kunyit yg kita paling membazir tiap kali memasak sebab kene beli banyak tapi guna sikit je. Boleh simpan lepas ni. Berbeza dengan sayur-sayur sebelum ni, yang ni kene cuci dulu. Cuci bersih-bersih, potong, masuk ziplock S dan masuk FREEZER. Tak perlu alas sapu tangan.

Susun ziplock dlm freezer secara menegak. Bila dah keras, baru baringkan dan susun menegak supaya jimat ruang.

Apa-apa sayur akar/rhizome, cuci bersih dan rendam dalam air. Simpan dalam botol air/jar macam ni. Tiap kali ambil untuk guna sikit, ganti air. Yang kunyit tu dah 3 minggu lebih. Serai pulak dalam 2 minggu.

Semua kacang-kacang juga bolah masuk dalam ziplock. Yang ini orang dah biasa buat.

Tips utk makanan basah pula, guna ziplock yang agak tebal. Ada ziplock khas untuk freeze tapi mahal. Guna yang biasa pun boleh cuma cari yang tebal. Tos dulu makanan basah baru masuk ziplock. Tak perlu sapu tangan untuk ini.

Artikel diolah dari sumber asal Fb Page Puan Tisam Ibrahim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *